Graviola: ultraljekovita biljka koja se bori protiv virusa, bolova, upala - i to nije sve!

2017-11-10

Poznata kao čudesna biljka, graviola je prirodni lijek protiv virusa, bolova, pa i nekih vrsta raka, a istraživanja potvrđuju brojne zdravstvene koristi od toga zimzelenog stabla koje raste u tropskim područjima Srednje i Južne Amerike. A još je i ukusna i sočna!

Djeluje kao antioksidans

Antioksidansi uništavaju slobodne radikale, koji su uzročnici bolesti, i tako održavaju stanice zdravima. Graviola sadrži brojne tvari s antioksidativnim svojstvima, kao što su tanini, saponini, fitosteroli, flavonoidi i antrakinoni.

Plod i list graviole (lat. Annona muricata) Foto: Wikipedia CCL
Plod i list graviole (lat. Annona muricata) Foto: Wikipedia CCL

Djeluje protiv upala

Istraživanjima je utvrđeno da graviola blokira receptore za bol i smanjuje jačinu upale, što je potvrdilo opravdanost njezine višestoljetne uporabe kao narodnog lijeka. Kod infekcija mokraćnog trakta zakiseljava urin i potiskuje štetne bakterije iz mjehura i mokraćovoda, a djeluje i izravno citotoksično na bakterijske stanice. Utvrđeno je da sadrži i izokinolinske tvari, čime je znanstveno opravdana tradicionalna primjena graviole za čišćenje probavnog trakta od nametnika, kao što to stoljećima čine stanovnici tropskih područja gdje su nametnici prava pošast.

Graviola je jedna od prvih biljaka koja se izvozila u Europu nakon osvajanja Amerike. Koriste se svi dijelovi biljke. Plod je prekriven malim trnjem i ima bijelu pulpu, mesnat je i sočan, a jede se svjež ili prerađen. Domoroci ga koriste kod bolesti jetara i bubrega, urinarnih infekcija, gljivičnih i bakterijskih infekcija, nametnika, kod groznice i za liječenje dijareje.

Snižava tlak

Pokusi iz 2012. godine pokazali su da graviola snižava krvni tlak štakora bez ubrzavanja srčanih otkucaja, što je potvrdilo opravdanost njene uporabe kao prirodnog lijeka za snižavanje krvnog tlaka. Izokinolinski alkaloidi (anonain, anoniin, asimilobin) potiču rad bubrega i bolju regulaciju krvnoga tlaka, čemu pridonosi i to što je graviola bogata vitaminom C, magnezijem i kalijem.

Pomaže u liječenju herpesa

Herpes je virusna infekcija u ustima ili na genitalijama koju izaziva virus herpes simplex. Graviola se u alternativnoj medicini već dugo koristi kao lijek protiv herpesa, a istraživanje iz 1999. godine je dokazalo da ekstrakt graviole ima antivirusni učinak na virus herpes simplex 2 (HSV-2), koji izaziva većinu genitalnih herpesa. In vitro - što znači izvan živog organizma - graviola je bila toksična za HSV-2.

Calivitin preparat Gravital Juice sadrži zgnječeni plod graviole iz organskog uzgoja kojemu je dodan sok iz lista aloe vere, zgnječeni plod mangostina iz organskog uzgoja te list i plod organski uzgojene indijske smokve. Uzima se jednom dnevno 30 ml soka (dvije jušne žlice), a jedna boca Gravitala sadrži gotovo litru ukusnoga soka (946 ml). 

Ima antitumorska svojstva

Postoje dokazi da graviola djeluje protiv nekih vrsta raka. Prošle godine je istraživanje provedeno in vivo (u živom organizmu) i in vitro (izvan živog organizma) pokazalo da je ekstrakt graviole uništio neke stanične linije raka dojke, te povećao broj T stanica - limfocita koji u tijelu ubijaju stanice raka i druge štetne stanice.

Istraživanjem iz 2012., koje je također provedeno in vivo i in vitro, dokazano je da graviola djeluje protiv staničnih linija raka gušterače tako što zaustavlja metabolizam stanica raka. No, znanstvenici upozoravaju da sama graviola nije dovoljna za potpuno uništavanje tumora gušerače i ne može biti primarni lijek - ali i dalje se istražuje koliko je djelotvorna kao dodatna terapija.

Glavne djelatne tvari graviole su acetogenini kojih je do sad izolirano oko 400, a pokazali su se djelotvornim u sprječavanju promjena na stanicama. To su najjači poznati inhibitori enzimskih kompleksa u mitohondrijima i membrani plazme (NADH oksidoreduktaze i oksizdaze) čije djelovanje dovodi do apoptoze - programirane smrti zloćudne stanice.


Kako se koristi?

Graviola se može uzimati u kapsulama ili kao sok. Općenito se preporučuje dnevna doza od od 500 do 1500 miligrama dnevno u kapsulama ili od 1 do 4 mililitara soka. Biljni preparati se tretiraju kao hrana pa ih ne nadziru agencije za lijekove, stoga je važno odabrati preparat provjerenog proizvođača.

Rizici i nuspojave

Dugotrajna upotreba graviole može uzrokovati oštećenja živaca i probleme s kretanjem, pa čak i neuropatiju s tremorom ili ukočenim mišićima. Kod oboljelih od Parkinsonove bolesti, graviola može pogoršati simptome. Ne preporučuje se ni osobama koje imaju problema s jetrom ili bubrezima. O uzimanju graviole posavjetujte se sa svojim liječnikom od povjerenja, posebice ako imate visoki krvni tlak i uzimate lijekove za sniženje tlaka te ako ste dijabetičar, trudnica ili dojilja.

Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti