Istraživanje: niska razina kalcija udvostručuje rizik od srčanog zastoja

2017-10-18

Iako je kalcij najpoznatiji po svojoj ulozi u zdravlju kostiju, ne smije se zanemariti njegova važnost za zdravlje srca. Istraživači su pronašli povezanost niske razine kalcija u krvi i povećanog rizika od iznenadnog srčanog zastoja.

Iznenadni zastoj srca jedan je od vodećih uzroka smrti, pa stoga dr. Sumeet S. Chugh iz Instituta Cedars-Sinai u Los Angelesu i njegovi kolege vjeruju da njihovo otkriće može utjecati na spašavanje brojnih života. Svoje su zaključke iznijeli u časopisu Mayo Clinc Proceedings, prenosi portal Medical News Today.

Iznenadno zatajenje srca događa se kad poremećena električna aktivnost srca uzrokuje nepravilne otkucaje ili aritmiju (no valja znati da nisu sve artimije jednako opasne). Takvo zatajenje srca u 90 posto slučajeva završi smrću, a dr. Chugh i kolege navode da oko polovice žena i 70 posto muškaraca koji umru uslijed zatajenja srca prije toga nisu imali kliničku povijest srčanih problema. Zbog toga je izuzetno važno pronaći način kako na vrijeme prepoznati tko je izložen povećanom riziku i pronaći nove načine liječenja.

Uz pomoć već postojeće velike studije o iznenadnoj smrti (Oregon Sudden Unexpected Death Study), istraživači su proučili podatke za 267 ljudi koji su između 2002. i 2015. godine doživjeli iznenadno zatajenje srca, kao i za 445 zdravih ljudi. U sklopu oregonske studije, svima je bila izmjerena razina kalcija u krvi, a za oboljele su dr. Chugh i ekipa koristili mjere uzete 90 dana prije zatajenja srca. Sudionike istraživanja potom su na temelju razina kalcija u krvi podijelili u dvije grupe i pokušali utvrditi povezanost s rizikom od zatajenja srca.

Rezultati su pokazali da je rizik 2,3 puta veći za sudionike s najnižim razinama kalcija u krvi (ispod 8,95 miligrama po decilitru) u usporedbi s onima koji su imali najviše vrijednosti kalcija (9,55 miligrama u decilitru krvi). Takvi su rezultati potvrđeni i nakon što su uračunate potencijalno zbunjujuće varijable, poput faktora rizika od kardiovaskularnih bolesti, uzimanja lijekova ili demografskih podataka.

"To je prvo istraživanje koje pokazuje da je niska razina kalcija u serumu, izmjerena nedugo prije označenog događaja, povezana s povećanim rizikom od iznenadnog zatajenja srca kod opće populacije", zapisao je dr. Hon-Chi Lee s Odjela za kardiovaskularnu medicinu klinike Mayo u uvodnom tekstu o studiji.

Otkriće ukazuje na izravnu povezanost niskih razina kalcija u krvi i povećanog rizika od iznenadnog zatajenja srca. "Možda je još prerano da se naše otkriće uvrsti u kliničke protokole, ali svakako je riječ o koraku naprijed kojim se mogu bolje predvidjeti rizici", uvjereni su autori istraživanja, prenosi Medical News Today.

Kalcij je esencijalni mineral kojeg nalazimo u hrani, prvenstveno u mlijeku i mliječnim proizvodima. U Calivitinoj ponudi može se pronaći u dvije varijante: Calcium Magnesium Plus sadrži 250 mg kalcija u obliku karbonata i citrata uz dodatak magnezija i vitamina K2 i D, dok se u kapsulama Strong Bones nalazi po 300 mg kalcija (karbonat, citrat i acetat) uz magnezij, u idealnom omjeru 2:1. Klikni i nabavi!

 


Vitaminarnica. Dnevna doza vitamina. 2018.
Izradio Webnode
Izradite web-stranice besplatno!