Koliko nam šteti noćni rad - i je li melatonin junak noći?

2017-09-03

Rad u noćnoj smjeni povezuje se s raznim štetnim utjecajima na zdravlje. Najnovije istraživanje dodalo je još jedan: izgleda da noćni rad onemogućava tijelu da popravlja oštećenja DNK. Ali ima rješenja!

Noćni rad povezan je s mnogim pogubnim učincima na zdravlje, kao što su kognitivna oštećenja, poremećaji metabolizma ili rak dojke. Postoje i istraživanja koja rad u noćnim smjenama povezuju s povećanim rizikom obolijevanja od raka pluća i kardiovaskularnih bolesti. Najnovije ispitivanje, pod vodstvom dr. Parveen Bhatti iz Centra za istraživanje raka Fred Hutchinson u Seattleu (SAD), proučavalo je kako rad u noćnoj smjeni utječe na sposobnost tijela da obnovi svoj DNK. Rezultati su objavljeni u časopisu Occupational & Environmental Medicine.

Nastavak ranijeg istraživanja

Dr. Bhatti i kolege u svome su ranijem istraživanju već dokazali da je spavanje tijekom dana povezano s nižim razinama 8-hidroksidioksiguanozina (8-OH-dG) - a to je kemijska tvar koju tijelo otpušta kao nusprodukt dok popravlja vlastitu DNK.

Stoga su pretpostavili da bi niske razine 8-OH-dG u urinu mogle biti znak da tijelo ima smanjenu sposobnost popravljanja staničnih oštećenja - a to sve zato jer naše tijelo tijekom spavanja danju proizvodi manje melatonina nego za vrijeme noćnog sna.

Zato su odlučili ispitati postoji li povezanost između rada u noćnim smjenama i smanjene količine 8-OH-dG u urinu. "Ako se lučenje 8-OH-dG tijekom rada u noćnoj smjeni smanji, to će poduprijeti našu hipotezu - da je manjak melatonina među noćnim radnicima povezan sa smanjenim kapacitetom za popravljanje oksidativnih oštećenja DNK", tumače autori istraživanja.

Noćne smjene mogu zaustaviti obnavljanje DNK

Od 223 noćna radnika koji su sudjelovali u ranijem straživanju, dr. Bhatti i kolege izabrali su njih 50 koji su imali najveću razliku između razina melatonina za vrijeme rada u noćnoj smjeni i tijekom normalnoga noćnog sna. Razine melatonina utvrdili su mjerenjem količine 6-sulfatoksimelatonina u urinu i ustanovili da su tijekom rada noću bile znatno niže nego kad bi radnici noću spavali.

Količinu 8-OH-dG u urinu mjerili su tehnikom tekuće kromatografije visokih performansi s elektrokemijskom detekcijom, a zatim usporedili razine 8-OH-dG za vrijeme noćnog rada i one tijekom noćnog sna. Uzeli su u obzir i potencijalne ometajuće faktore, kao što su uporaba alkohola ili kraće dnevno spavanje prije dolaska u noćnu smjenu. Nakon svih tih izračuna, rezultati su bili sasvim jasni - u urinu ispitanika, razine 8-OH-dG su za vrijeme noćnoga rada bile čak 80 posto niže nego one zabilježene tijekom noćnog sna.

"Naši rezultati pokazuju da je smanjena proizvodnja melatonina za vrijeme noćnog rada povezana sa značajno smanjenim izlučivanjem 8-OH-dG u urinu", zapisali su autori istraživanja. To se zatim, pretpostavljaju znanstvenici, najvjerojatnije odražava kao smanjena sposobnost organizma da popravi oksidativna oštećenja DNK, što dovodi do sve većeg oštećenja DNK u stanicama.

Važnost melatonina

"Ako se ti rezultati potvrde, valja istražiti koliko bi uzimanje dodatnog melatonina moglo smanjiti pojavu potencijalno kancerogenog oštećenja DNK kod radnika u noćnim smjenama", zaključuju dr. Bhatti i suradnici.

Autori istraživanja ističu još jedan važan detalj, a to je tzv. NER molekularni put, koji je ključan za popravljanje oštećenja DNK. On je važan stoga jer postoje istraživanja koja ukazuju na to da proizvodnja melatonina pojačava aktivnost NER gena.

Istraživanje dr. Bhatti i suradnika bilo prvenstveno opservacijske, odnosno promatračke prirode, pa se iz njega ne mogu izvoditi definitivni znanstveni zaključci o mogućim uzrocima, posljedicama i liječenju - ali svakako daje materijala za razmišljanje i otvara put daljnjim, opsežnijim istraživanjima. I potiče noćne ptice da ranije ugase svjetlo i krenu na spavanje... i isprobaju pomaže li im melatonin u kapsulama

Calivita nudi kapsule s po 1 miligramom melatonina, a za bolji san valja popiti jednu kapsulu dnevno pola sata prije spavanja. Ne preporuča se trudnicama, dojiljama, djeci ni osobama koje uzimaju antidepresive. Ostali mogu kliknuti i nabaviti ga ovdje! 
Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti