Muče vas alergije? Upoznajte OPC-ove iz sjemenki grožđa, najjače prirodne antihistaminike - i odahnite!

2017-11-24

Kad naš imunološki sustav inače bezopasne tvari prepozna kao opasne, pokreće obrambenu reakciju i nastoji ih odbaciti. Ta reakcija zna biti vrlo neugodna, pa i opasna po život. Alergije troše energiju, iscrpljuju imunitet i gutaju zalihe vitamina i minerala. Srećom, postoje prirodna sredstva kojima ih stavljamo pod kontrolu!

Za svaku stranu tvar, organizam stvara odgovarajuća protutijela - imunoglobuline IgE - koja se vežu na receptore obrambenih stanica (mastociti) i oni počinju otpuštati histamin. Histamin je taj koji uzrokuje širenje okolnih krvnih žilica i pojavu alergijskih simptoma. 

To se može zbivati u našem nosu (pa govorimo o alergjskom rinitisu), na spojnici oka (pa nastaje konjuktivitis), u plućima (obolijevamo od bronhitisa i alergijske astme), crijevima itd. I tako pri svakom susretu s alergenom

Zbog toga alergija, kao i svaka druga upala, troši energiju tijela, iscrpljuje imunitet, guta zalihe minerala i vitamina, i tako tijelo čini podložnim raznim oboljenjima. 

Sjemenke grožđa izvrstan su izvor protoantocijanidina, najjačih prirodnih antihistaminika
Sjemenke grožđa izvrstan su izvor protoantocijanidina, najjačih prirodnih antihistaminika

Kako su otkriveni najjači prirodni antihistaminici: priča stara 600 godina

Prije šest stoljeća, godine 1534., francuski istraživač Jacques Cartier vodio je ekspediciju u Sjevernoj Americi, tokom rijeke Saint Lawrence. Zarobljeni u ledu, Cartier i njegova posada bili su prisiljeni preživljavati na usoljenom mesu i keksima. 

Vrlo brzo počeli su pokazivati znakove skorbuta, uslijed nedostatka vitamina C. Na sreću, urođenici su ih upoznali s čajem koji su spravljali od kore i iglica bora, što ih je spasilo.

Čak 400 godina nakon toga profesor Jacques Masquelier sa Sveučilišta Bordeaux u Francuskoj čitao je knjigu o Cartierovom pohodu. Zaintrigiran pričom, Masquelier je zaključio da kora bora mora sadržavati ili vitamin C ili bioflavonoide, koji mogu ispoljavati učinak sličan vitaminu C. I tako su otkrivene tvari koje je Masquelier nazvao piknogenolom. Taj izraz kasnije je napušten i sada se rabi izraz oligomerni proantocijanidini (OPC)

CaliVitin preparat Vein Protex sadrži oligomerne proantocijanidine (OPC) koji, u kombinaciji s vitaminom C, zaustavljaju oslobađanje i djelovanje histamina. Time smanjuju simptome alergije - oticanja, upale, bolove. Snažnim antioksidativnim djelovanjem zaustavljaju katalitičku aktivaciju enzima oksigenaze koji reagiraju na prisustvo histamina, dozvoljavajući ispuštanje upalnih molekula, što se očituje kao fizička manifestacija alergije. Posebno je važno to što se primjena OPC-a ne kosi s imunoterapijom jer ne sprječavaju tvorbu antitijela na specifične alergene. Svaka tableta sadrži 100 mg OPC-a i 250 mg vitamina C. 

Kasnije, 1970. godine, iste su tvari izolirane iz sjemenki grožđa, koje su se pokazale boljim izvorom OPC-a, s boljim farmakološkim svojstvima. I tako je počela priča o najboljim prirodnim antihistaminicima - tvarima koje mogu brzo i pouzdano spriječiti pojavu alergijskih reakcija ili je učinkovito zaustaviti. 

Organizam ne može sam sintetizirati OPC

Kao prirodni antihistaminik, ekstrakt sjemenki grožđa može pomoći u kontroliranju kihanja, kongestije, crvenila očiju i drugih oblika alergijske reakcije. Iscrpina sjemenki grožđa također koči oslobađanje prostaglandina, tvari koje potiču upalu tijekom alergijske reakcije. Zajedno, protuhistaminska i protuupalna aktivnost mogu pomoći smirenju neugodnih alergijskih reakcija kao što su osip, peludna groznica i ekcemi. 

Ljudski organizam ne može sam sintetizirati OPC, kao što i zalihe vitamina C u organizmu traju vrlo kratko, pa ih moramo unositi hranom. Međutim, oligomerne protoantocijanidine nije moguće u dovoljnim količinama unijeti samo putem hrane jer ih uglavnom sadrže nejestivi dijelovi biljaka - kora, ljuska ili pokožica, koje odstranjujemo prilikom konzumacije. 

Stoga redovito uzimanje dodataka prehrani koji sadrže OPC, uz općenito zdravu ishranu, uvelike pridonosi jačanju našeg imuniteta i zdravlja. A onda ni alergije nemaju šanse!

Nabavi Vein Protex

* vitaminarnica web-shop

ili

* narudžba mailom

* dostava u Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu te Makedoniju

Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti