L-arginin: za srce i potenciju, protiv tjeskobe i za liječenje rana

2017-10-08

L-arginin jedna je od mnogih aminokiselina koje tijelu trebaju za ispravan rad. Djeluje na dva načina: pretvara se u dušikov oksid čime širi krvne žile te pomaže tijelu u izgradnji bjelančevina. Stoga je koristan u čitavom nizu stanja - od zdravlja srca i bolova u prsima do izgradnje mišića, iscjeljivanja rana i jačanja muške plodnosti.

Naša tijela sama proizvode L-arginin, a dobivamo ga i prehranom - ima ga, u malim količinama, u crvenome mesu, mliječnim proizvodima i jajima. Ponekad, posebno kod starijih ili bolesnih ljudi, potrebe za L-argininom premaše sposobnost tijela da ga proizvede ili konzumira prirodnim putem, pa se može prepisati u obliku tableta ili kapsula, injekcija i krema. 

Iako je siguran ako se uzima u umjerenim dozama, prevelika količina L-arginina može imati ozbiljne posljedice - stoga je važno znati na koji način dodatno uzimanje može djelovati na tijelo, pogotovo u kombinaciji s drugim lijekovima.

Prednosti L-arginina

Postoje mnoge tvrdnje o koristima L-arginina, no nisu sve potkrijepljene znanstvenim istraživanjima. Za sada se zna da, između ostaloga, dobro djeluje na srčane bolesti, probleme s erekcijom i zalihe hormona rasta, snižava visoki krvni tlak, i uravnotežuje razinu šećera u krvi kod dijabetičara.

Uz to, postoji i niz stanja u kojima pomaže, ali te pretpostavke još valja dodatno istražiti. Smatra se da L-arginin može potaknuti cirkulaciju krvi, kao i rad bubrega kod ljudi s kongestivnim zatajenjem srca, pomaže bržem zacjeljivanju rana, ublažava tjeskobu, ubrzava liječenje opekotina i poboljšava učinke vježbanja.

Svi koji su zainteresirani za dodatno uzimanje L-arginina, trebali bi se najprije posavjetovati s liječnikom i zatim odabrati preparat sigurnog proizvođača.

Arginin Plus tvrtke Calivita u jednoj tableti sadrži 500 mg L-arginina, a preporuča se uzimati po jednu 3 puta dnevno, kako bi se održala optimalna razina arginina tijekom dana. Dodano mu je i 50 mg alfa-ketoglutarne kiseline, koja je u kombinaciji s argininom izvrsna za zdravlje bubrega, a uz to smanjuje i propadanje mišića. Veće razine L-arginina znače i bolju cirkulaciju krvi i više dušikova oksida koji potiče opuštanje spužvastih mišića oko muškoga spolnog organa, a time i bolju erekciju, ali i veću pokretljivost spermija. Kod žena arginin potiče prihvat jajne stanice u endometrij i povećava stopu trudnoća kod umjetne oplodnje.

Nuspojave 

Neke od uobičajenih nuspojava mogu biti giht, nadutost, bolovi u trbuhu, upala dišnih puteva, proljev, nizak krvni tlak, alergije i pogoršanje astme. .

Dodatno uzimanje L-arginina nipošto nije preporučljivo djeci, a od ozbiljnijih, iako vrlo rijetkih nuspojava, zabilježene su poteškoće s nadzorom krvnog tlaka tijekom operacija, pogoršanje herpesa, povećani rizik nakon srčanog udara te negativne interakcije s nekim lijekovima, poput Viagre i lijekova za regulaciju krvnoga tlaka.

Iako postoje rizici povezani s L-argininom, većina istraživanja pokazuje da je u malim dozama siguran. Budući da službene agencije za nadzor lijekova ne ispituju sigurnost i djelotvornost dodataka prehrani, važno je nabavljati ih od provjerenih proizvođača, a prije uzimanja se posavjetovati sa stručnjakom.

Kako do L-arginina na prirodan način?

Hranom je praktički nemoguće unijeti u organizam preveliku količinu L-arginina, pa onda nema ni neželjenih nuspojava. S druge strane, teško je samo putem hrane unijeti ga dovoljno, pogotovo ako postoji povećana potreba za njim.

Najbolji prirodni izvor L-arginina je hrana bogata bjelančevinama, pogotovo onima životinjskog podrijetla, kakve nalazimo u crvenome mesu (junetina i svinjetina), pilećim i purećim prsima i mliječnim proizvodima. Vegetarijanci do L-arginina mogu jedu li leću, slanutak, kikiriki, sjemenke bundeve i soju. 


Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti