Nepobjedivi biljni tris za snažan imunitet: bazga, rudbekija i kozlinac (i još vitamin C i cink!)

2017-11-14

Naši stari su znali, slavni liječnik Sebastian Kneipp još u 19. stoljeću bezbroj puta isticao, a znanstvenici danas nedvojbeno potvrdili istraživanjima - bobice bazge smrtni su neprijatelji virusa! Dodamo li tome još ehinaceu, kozlinac, vitamin C i cink, postajemo nepobjedivi!

Bioflavonoidi i bjelančevine u soku od crne bazge (Sambucus nigra) onemogućit će viruse da zaraze stanicu i ojačati imunitet zato jer potiču proizvodnju citokina, važnih regulatora rada imunološkog sustava. Istraživanje provedeno 2001. godine na Odjelu onkologije izraelskoga Medicinskog centra Hadassah potvrdilo je da biljne tvari bazginih bobica potiču imunološki sustav do te mjere da su ih potom koristili u liječenju raka i AIDS-a.

Bazgine bobice sadrže i rijetku viburinsku kiselinu, za koju je poznato da olakšava disanje i pomaže održavanju prohodnosti nosne i sinusne šupljine, pa itekako olakšava disanje kod alergijskih simptoma i upala sinusa.

Uz brojne druge tvari, bazgine bobice sadrže i maleinsku i tartaratnu (vinsku) kiselinu, čije je djelovanje blago laksativno (potiču pražnjenje crijeva), diuretsko (potiču mokrenje) i dijaforetično (potiču znojenje), pa se ukupan učinak može opisati kao detoksicirajući. Stoga su preparati od bazge izvrsni za cjelokupno čišćenje organizma.

Dobar kućni duh!

Bazgine bobice zbog svega su toga važan dio kućne ljekarne starijih osoba, jer su oni najčešće slabijeg imunološkog statusa, s brojnim pratećim tegobama koje narušavaju kvalitetu života, poput loše i neredovite stolice, slabijeg hranidbenog statusa zbog manjka apetita te imaju slabije mogućnosti razgradnje i iskorištenja hranjivih tvari zbog nedostatka enzima. Bazga je za sve starije osobe dobri kućni duh jer potiče stolicu, olakšava disanje, iskašljavanje i sve simptome infekcija, jača imunitet, potiče čišćenje tijela znojenjem i svojim protuupalnim djelovanjem zaštićuje krvne žile.

Samburex je tekući biljni pripravak za prirodnu podršku imunološkom sustavu i sprječavanje prehlada i respiratornih infekcija. Smanjuje težinu i trajanje infekcija jer njegovi aktivni sastojci pojačavaju proizvodnju imunoloških stanica koje suzbijaju djelovanje i sprječavaju umnažanje virusa. Formula sadrži ekstrakt bobica crne bazge, ekstrakt dviju vrsta ehinacee (rudbekije), ekstrakt korijena kozlinca (astragalus) te vitamin C i cink. Koristi se za sve vrste infekcija kod djece, odraslih i imunološki slabijih osoba.

Grimizna ehinacea (Echinacea purpurea) i uskolisna ehinacea (Echinacea angustifolia) dvije su inačice iste biljke podrijetlom iz Sjeverne Amerike, obje bogate fitokemikalijama koje poboljšavaju imunološki sustav. Statistički podaci u više od 700 studija i analiza upućuju da ehinacea smanjuje rizik od prehlade i gripe za čak 58 posto! Biljka povećava razinu properdina, tvari koja je uključena u tjelesni sustav otpora virusima i bakterijama.

Ehinacea smiruje upalu i izuzetno pomaže kod bakterijskih infekcija kože, snažno potičući zacjeljenje. Kako ehinacea potiče proizvodnju imunoloških stanica izravno u koštanoj srži, korisna je i za osobe na kemoterapiji.

Vitamin C nužan je za pokretljivost i ubojitost leukocita u njihovoj borbi protiv napadača, kao i za ispravni rad glavne žlijezde imunološkog sustava - timusa.

Samburex odrasli uzimaju tri puta dnevno po jednu čajnu žličicu (5 ml), a djeca jednu do dvije žličice na dan. Budući da ima intenzivan okus i može se pomiješati sa sokom, jogurtom ili hranom. Nakon dva tjedna primjene potrebno je načiniti stanku od dva tjedna prije ponovnog uzimanja. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama, djeci do treće godine života i osobama koje uzimaju imunosupresive. Ehinacea se ne preporučuje kod autoimunih bolesti kao što su multipla skleroza i lupus te muškarcima koji liječe neplodnost.

Dodatno olakšanje za sinuse i disanje!

Cink pak ima izuzetno značajnu ulogu u radu imunološkog sustava jer razmjerno njegovom nedostatku u organizmu slabi i naša sposobnost obrane od virusa. Klinička istraživanja ukazuju da uzimanje cinka unutar 24 sata od pojave prvih simptoma obične prehlade značajno smanjuje trajanje i težinu prehlade i sprječava reprodukciju rino virusnih sojeva.

Kozlinac (Astragalus membranaceus) je široko upotrebljavana biljka u kineskoj medicini zbog svojih protubakterijskih, protuupalnih i imuno-stimulirajućih svojstava, no ponajviše u terapiji rinitisa i nadražaja sluznice sinusa te dišnih organa, bilo da je riječ o infekciji ili alergiji.

Iscrpina bazginih bobica, rudbekije i kozlinca najprirodnija je zaštita i podrška imunološkom sustavu, osobito preporučljiva djeci, starijim osobama, rekonvalscentima, osobama oslabljenog imuniteta, onima s čestim prehladama, infekcijama dišnih putova i alergijama te slabokrvnim i kronično umornim osobama. Jedno je sigurno - baš volimo što virusi ne vole Samburex!

Vitaminarnica. Dnevna doza vitamina. 2018.
Izradio Webnode
Izradite web-stranice besplatno!