Sve je lako kad si mlad: evo kako probiotici mladu i zdravu kožu čine još ljepšom!

2017-11-09

Je li vrijeme da zaboravimo na skupe kreme? Japansko je istraživanje pokazalo kako uzimanje probiotika jednom dnevno tijekom mjesec dana itekako koristi koži mladih i zdravih žena. Dovoljan je već i jogurt!

Već je dobro poznato da probiotici - živi mikroorganizmi ili bakterije korisne za zdravlje - mogu pomoći u liječenju kožnih bolesti. Primjerice, probiotik Bifidobacterium infantis 35624 djeluje protiv psorijaze, autoimunološke bolesti koja izaziva crveni ljuskasti osip. Japanski su se znanstvenici potom zapitali zašto nema studija koje proučavaju utjecaj probiotika na kožu zdravih ljudi.

U potragu za odgovorom krenula je istraživačka ekipa na čelu s dr. Hiromi Kimoto-Nirom iz japanske Nacionalne organizacije za istraživanje poljoprivrede i hrane. Za istraživanje su koristili fermentirano mlijeko s bakterijom Lactococcus lactis soja H61, koja se u Japanu već više od pola stoljeća koristi u proizvodnji fermentirane mliječne hrane.

U istraživanju su sudjelovale 23 žene u dobi od 19 do 21 godine koje su jednom dnevno tijekom mjesec dana konzumirale ili H61-fermentirano mlijeko ili obični jogurt. Bilo je to dvostruko slijepo istraživanje: ni sudionice niti istraživači nisu znali tko uzima fermentirano mlijeko, a tko jogurt.

Osim što su prije i nakon istraživanja od svake su sudionice uzeli uzorke krvi, procijenili su i stanje njihove kože, i to na obrazima i unutarnjem dijelu podlaktice: izmjerili su vlažnost i elasticitet kože te razine melanina i sebuma (masnoće koju luče žlijezde lojnice).

I eto rezultata: vlažnost kože bila je bolja u obje grupe sudionica, dok je kod onih koje su uzimale H61-fermentirano mlijeko imala značajno više razine sebuma - što znači i bolju zaštićenost kože. "Budući da masnoće jačaju zaštitnu barijeru kože, H61-fermentirano mlijeko pokazalo se blagotvornim za kožu mladih žena", zaključuju istraživači, a mi se nadamo se da će uskoro istraživanje ponoviti i na koje desetljeće starijim ženama!

CaliVitin proizvod Probio Balance su ukusne tablete za žvakanje s 4 milijarde aktivnih probiotičkih bakterija iz tri soja. Pored soja Lactobacillus acidophilus sadrži i Bifidobacterium longum, koji omogućavaju brzu i uspješnu rekolonizaciju crijeva, te Lactobacillus rhamnosus (LGG), uz fruktooligosaharide iz čičoke. Dovoljna je jedna "žvaka" dnevno ili prema savjetu stručne osobe.  

I eto: već dugo znamo da probiotici izvrsno djeluju na zdravlje crijeva i funkcioniranje probave, ali u zadnje vrijeme sve više izlazi na vidjelo kako od njih ima još puno drugih koristi: primjerice, pomažu u snižavanju krvnoga tlaka, dok jogurt s bakterijom Lactobacillus rhamnosus štiti djecu i trudnice od trovanja teškim metalima. Sad znamo i to da povećavaju vlažnost i otpornost kože - što znači da nas ne čine samo zdravijima, nego i ljepšima. Pa tko bi im odolio..?

Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti